dinsdag 12 maart 2024
Deel dit artikel

Soepele workflow voor Rijnmond

Een toekomstbestendig systeem is essentieel voor elke radiostudio. Daarom was er bij Rijnmond behoefte aan vervanging van de mengpanelen, waarbij het oude Klotz systeem vervangen zou worden voor een betrouwbaar, modern systeem. En denk je aan een modern, Audio over IP (AoIP) mengpaneel, dan denk je aan de Axia Quasar van Telos Alliance.

Is er nieuws van waarde in de regio Zuid-Holland-Zuid, dan kan je erop rekenen dat Rijnmond erbij is! Omdat Rijnmond altijd betrokken is in de regio, is het van belang dat Rijnmond vanuit verschillende locaties uitzendingen kan maken en snel kan schakelen. De gekozen apparatuur moet daarom perfect aansluiten bij deze werkwijze.

Quasar, de ster van de studio

Door de lang lopende relatie tussen Rijnmond en Triple Audio heeft ons team van engineers een goede blik op de technische behoeftes bij de omroep. Rijnmond had eerder ervaring opgedaan met AoIP bij de reportagewagen die Triple Audio in 2020 voor de omroep mocht realiseren. Na verschillende gesprekken en demo's waarbij Rijnmond kennis kon maken met de Axia Quasar werd de knoop doorgehakt. Zo verteld Steven Hulsker, projects & innovatie bij Rijnmond; 'We hebben demo's met de Quasar gekregen en daarna was iedereen meteen overtuigd dat het mooie techniek is en goed geschikt voor wat wij zouden willen kunnen.'

Je kan er niet omheen; de Quasar is (als het om apparatuur gaat) de ster van de studio. Deze mixer is maar liefst zes keer bij Rijnmond geïnstalleerd; twee bij de self support ruimtes, één bij de nieuwsdesk, twee bij de WPM's en één bij de eindregie. Elke studio is voorzien van bijpassende fadermodules; zo zijn in alle ruimtes Quasar SR-faders te vinden en bij eindregie liggen de nog uitgebreidere XR-faders. Met deze modules kan de eindregie gemakkelijk ondersteuning bieden tijdens uitzendingen van grote evenementen zoals sportwedstrijden.

De Axia Quasar, met zijn native AoIP kwaliteiten is ideaal voor Rijnmond aangezien zij overal in het gebouw uitzendingen willen maken. De verschillende ruimtes worden ook regelmatig gecombineerd op de zendlijn verteld Steven;

'Het combineren van veel ruimtes op een zendlijn heeft een hoop functionaliteit nodig wil dat goed werken en dat was juist met Audio over IP goed te realiseren.'


Nieuwe mixer, vertrouwde workflow

Met de vernieuwingen van de studio is de werkwijze voor de medewerkers van Rijnmond niet veranderd. Middels Axia Pathfinder hebben de engineers van Triple Audio de vorige workflow bijna één op één overgezet. Ook heeft het Triple Audio team hard gewerkt aan het creëren van een op maat gemaakte koppeling tussen MDCNet en het Axia platform. Heel fijn voor de programmamakers, die hun uitzendingen op dezelfde manier kunnen schuiven als voorheen. Knelpunten die de gebruikers in de oude installatie ervaarden zijn met deze nieuwe installatie opgelost waardoor ze meteen soepel aan de slag konden.

Door in alle studioruimtes hetzelfde mengpaneel te plaatsen worden de werkomgevingen bij Rijnmond uniform. Dit is ideaal voor de gebruikers die, wanneer zij van ruimte wisselen, zich niet hoeven aan te passen aan een andere workflow of functionaliteiten.

Voor signalering maakt Rijnmond gebruik van de Philips HUE signaallampen. Deze lampen veranderen van kleur bij bijvoorbeeld het live gaan van de studio of bij inkomende bellers. Triple Audio's eigen SmartControl zorgt voor koppelingen van de lampen met het Axia platform.

Voor de intercom is de Telos Infinity VIP te vinden in de studio's. Dit slimme stukje software maakt gebruik van virtuele intercom panelen waardoor flexibele workflows via de cloud beschikbaar zijn voor het Rijnmond team. Telos Infinity VIP draait in een Docker container en is volledig geïntegreerd met het Axia platform.

Het oor wil ook wat, daarom is er voor de audio processing gekozen voor de Omnia.9. De Omnia.9 haalt het beste uit jouw audio naar boven. Voor Rijnmond hebben wij een geheel custom preset gemaakt welke geoptimaliseerd is op de sound van Rijnmond, hier hebben wij eerder al een artikel aan gewijd. De echte Rijnmond sound zorgt ervoor dat Rijnmond herkenbaar is om naar te luisteren en duidelijk bij de luisteraars uit de radio komt. Lang doorluisteren is goed mogelijk doordat de kenmerkende vervorming van andere processors achterwege blijft.

Met dit toekomstbestendig mixer platform, Axia Quasar, kan Rijnmond weer vele jaren vooruit. Wij zijn benieuwd wat voor mooie radio Rijnmond hiermee gaat creëren!

Bekijk hieronder onze timelapse video van de installatie;


Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!