maandag 27 november 2023
Deel dit artikel

Slimme koppelingen voor Omroep Eemsdelta

Groningers uit de omgeving Eemsdelta kunnen elke dag terecht bij hun lokale omroep voor nieuwtjes en natuurlijk de leukste hits. De omroep is verhuisd en maken hun radioprogramma's nu vanuit een nieuwe studio.

De verhuizing was het perfecte moment om de studio in een nieuw jasje te steken en te investeren in nieuwe apparatuur. De omroep heeft al meer dan 20 jaar ervaring met Triple Audio, daarom waren wij de partij waar ze aan dachten bij de vernieuwing van hun studio. Zo ontstond de samenwerking met als doel om alle wensen van de omroep in vervulling te laten gaan.

Dirk van Nieuwpoort, voorzitter van omroep Eemsdelta, kwam samen met drie techneuten langs bij Triple Audio om aan de hand van verschillende opties een idee te krijgen hoe de toekomstige studio ingericht kon worden. Onze eningeers hebben samen met het team van Eemsdelta de wensen en mogelijk passende installaties besproken. Hierdoor kwam een passend advies tot stand dat aansloot bij de wensen en visie van de omroep. Dirk vertelt: ''Op de terugreis wisten we; dit wordt het!''.

Zo werd er gekozen voor het Axia iQx mengpaneel dat Livewire+/AES67, Audio over IP (AoIP) ondersteunt. Dit is een digitaal systeem dat de uitzendingen van de omroep nog gemakkelijker maakt, talenten kunnen zonder al te veel moeite hun eigen uitzending schuiven. De Axia iQx is een mengpaneel en engine in één, waardoor alleen het mengpaneel in de studioruimte staat en het onbeperkte AoIP mogelijkheden biedt. Het AoIP systeem is ook voor de techneuten een uitkomst. Nu alles digitaal is kunnen de techneuten meer instellen en oplossen vanuit hun beeldschermen i.p.v. over de grond te hoeven kruipen met allemaal kabels.

Tafel in de studio met meerdere microfoonsTafel met mengpanelen

Verder is er gekozen voor Telos VXs. TelosVXs is een Voice over IP (VoIP) talkshow systeem dat virtueel draait in een Docker container. Doordat dit systeem virtueel draait is het gemakkelijk schaalbaar. Heb je extra lijnen nodig? Door het aanschaffen van extra licenties breid je het aantal lijnen uitzonder extra apparaten aan te hoeven schaffen. Scheelt in ruimte en kosten! Er is ook gekozen voor SmartControl, Triple Audio's eigen product. Met deze eenvoudige interface worden er slimme koppelingen gemaakt tussen de nieuwe apparaten van de omroep. Zo worden er real-time acties gemakkelijk uitgevoerd, superhanding voor snelle schakelingen tijdens de uitzending.

Tot slot hebben we voor dit project ook de signalering, microfoons, hoofdtelefoonversterkers en plopbollen mogen leveren. De Angry Audio hoofdtelefoonversterkers bij elke microfoon zorgen ervoor dat elke radiohost of gast zelf het volume van de hoofdtelefoon aan kunnen passen. De plopbollen compleet in Omroep Eemsdelta huisstijl maken de studio helemaal af (zoals hierboven te zien).

Het prettigste aan de nieuwe studio? Volgens Dirk is dat hoe gemakkelijk de schakeling tussen non-stop en live gaat. Voorheen waren er veel handelingen voor nodig en ging het soms mis waardoor het stil was op de radio.

''Met 1 druk op de knop gaan we nu van live naar de non-stop programmering en andersom, zonder problemen.''

Het eindresultaat is beter dan verwacht. De feestelijke opening van de studio trok maar liefst meer dan 100 bezoekers en er hebben zich inmiddels drie nieuwe vrijwilligers aangemeld.

Omroep Eemsdelta heeft haar eigen medewerkers ingezet voor het installeren van de nieuwe studio, Triple Audio heeft zich in dit project opgesteld als leverancier en technische ondersteuning geboden waar nodig. Dirk kijkt dan ook terug op een geslaagde samenwerking; ''De begeleiding van Triple Audio was perfect, elke vraag werd goed beantwoord.''

Benieuwd wat Triple Audio kan doen voor jouw studio? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!