woensdag 22 januari 2020
Deel dit artikel

FunX: daar zit muziek in!


FunX, hét Nederlandse Radiostation als het gaat om urbanmuziek, kiest voor het beste! FunX heeft meerdere radiostudio’s in de Randstad: Amsterdam, Rotterdam (Hoofdlocatie), Den Haag en Utrecht. Voorheen gebruikte FunX de verouderde APT Horizon IP-Codec. Nadat KPN Broadcast stopte met de FM-distributie, koos FunX ervoor om het beheer van de FM-zenders zelf te doen. Door dit eigen beheer werd het eenvoudiger om een andere weg in te slaan en alles anders te doen: de verouderde zendlijnapparatuur werd al snel vervangen voor het allernieuwste en beste!

Triple Audio heeft een belangrijke rol gespeelt in de veranderingen bij FunX. Tijdens de Streaming Academy in 2017 zorgde de behandelde materie ervoor dat onder andere Rob en Jeroen van FunX een beter inzicht hebben gekregen in Audio over IP (hierna AoIP). De lesstof in combinatie met het actief meedenken van Triple Audio heeft ertoe geleid dat zij een visie hebben omarmt waarbij het STL signaal zonder conversies en compressie gerealiseerd gaat worden.

Bij deze nieuwe infrastructuur worden, door middel van AES67 multicast streams, de vier steden van FunX en de zendtorens in deze steden met elkaar verbonden. Het gaat hier om de streams vanaf de playout systemen tot de stereo generatoren (in dit geval de krachtige Omnia.9sg).

Omnia 9.sgOmnia 9.sg

Hoe is het mogelijk?
Maar, hoe? FunX maakt nu gebruik van MikroTik routers, welke geconfigureerd zijn zodat zij elk AES67 multicast signaal kunnen ontvangen en zenden. Alle apparatuur van FunX, ook bijvoorbeeld de Omnia.9sg is gesynchroniseerd door middel van een PTPv2 master klok. Deze master klok is gevestigd in Rotterdam.

De grootste uitdaging bij een nieuwe infrastructuur zoals deze, is het signaal naar de zendtoren te krijgen. We verklappen het alvast, want dit is gelukt; een unieke gebeurtenis! De AES67 multicast streams gaan vanuit de studio’s naar de zendtorens, gewoon over de publieke infrastructuur (KPN EVPN) tussen deze vier steden en de torens. De verbindingen hebben de duurtest doorstaan en zijn fantastisch!

De AES67/AoIP verbindingen bij Funx bieden de mogelijkheid om zónder gedoe met codecs een dj in de studio van Utrecht onder de fader te zetten in Rotterdam; alsof deze dj naast je zit! Gewoon; selecteerbaar van waar dan ook, direct onder de knop.

Benieuwd wat Triple Audio voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op; wij denken graag met je mee! Vul onderstaand formulier in. 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!