maandag 19 juni 2023
Deel dit artikel

Enthousiast over Axia Quasar

Omrop Fryslân werkt al sinds oktober 2020 met de Axia Quasar XR, toen nog simpelweg de Axia Quasar, voor haar tv-uitzendingen. In 2022 zijn daar nog twee Axia Quasar SR consoles bijgekomen in de radiostudio's. Hierover gaan we in gesprek met Martin Wijbenga, Broadcast Engineer bij Omrop Fryslân.

"Over Quasar kan ik kort zijn, ik ben er heel enthousiast over.
Het ziet er strak uit, de workflow klopt en ze klinken ook erg goed met goeie EQ en fijne dynamics."

Studio van Omrop Fryslân overzicht

De keuze voor de Axia Quasar XR in de tv-studio was geen bewuste vertelt martin, er was toen nog maar één versie van de Quasar beschikbaar. "De keuze voor Axia Quasar was wél heel bewust. Dit integreert naadloos met de Telos Infinity intercompanelen in de regieruimte en de betrouwbaarheid van de al aanwezige kleinere Axia systemen gaf de doorslag."In de studio worden niet alleen de dagelijkse nieuwsuitzendingen gedaan, maar ook een gezellig zaterdagochtendprogramma en andere discussieprogramma's. Met de vooraf in te stellen showprofielen die je in de Quasar monitor module kunt selecteren is dit geen probleem. Bronnen, afluisterselectie, volumes en instellingen voor de Telos VX worden in het profiel automatisch toegepast. Iedere gebruiker kan na het selecteren van zijn/haar showprofiel gelijk aan de slag.

Bij de radiostudio's wordt er deels self-support gewerkt, hierdoor was er behoefte aan een eenvoudiger werkoppervlak en is de keuze op de Quasar-SR fadermodules gevallen. Beide radiostudio's van Omrop Fryslân hebben een identiek mengpaneel bestaande uit een monitor module met 16 faders. Voor de talenten zorgt dit ervoor dat ze gemakkelijk uit kunnen wijken naar de andere studio zonder te moeten omschakelen in werkwijze.

Close up van de Quasar console bij Fryslân

Nu alle systemen op Livewire+/AES67 draaien, zie je pas hoeveel voordelen het heeft om echt netwerk gebaseerd te werken met audio, geeft Martin aan: "Bronnen zijn overal beschikbaar, bijvoorbeeld om op een editplek iets mee te tapen. Routeringen van bronnen zijn heel eenvoudig in de consoles te doen, zonder tussenkomst van allerlei losse applicaties en door de toevoeging van Axia Pathfinder in het netwerk kun je helemaal los met het maken van bedieningspanelen. Zo bestaan onze WPM's uit een OmniPlayer machine met een HTML5-insert van een bedieningspaneel uit Pathfinder, waarmee je presetst kiest en faders open en dicht kunt zetten."

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!