zaterdag 16 september 2023
Deel dit artikel

De kroon op het werk

De Genelec speakers zetten de kroon op het werk in de nieuwe Dolby Atmos Music 7.1.4 studio van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Het Koninklijk Conservatorium Den Haag is het oudste conservatorium van Nederland maar ouderwets zijn ze hier zeker niet. Experiment en vernieuwing gaan hand in hand met traditie en ambacht. Recentelijk zijn zij verhuisd naar een nieuw gebouw, Amare, aan 't Spui in Den Haag. Voor dit nieuwe gebouw was het Conservatorium op zoek naar een Dolby Atmos setup voor in de AV Suite. De opleiding Art of Sound werkt namelijk vaak met Dolby Atmos Music. Deze setup is gerealiseerd met de Genelec actieve monitoren.

De AV Suite bij koninklijk conservatorium Den Haag

Wat is Dolby Atmos Music?
Om helder te krijgen waar we het over hebben, een korte uitleg van Dolby Atmos Music. Dolby Atmos is oorspronkelijk bedacht voor film doeleinden maar heeft in 2019 ook zijn weg gevonden naar de muziek. Zo kon er ook op streamingdiensten naar een Dolby Atmos surround sound geluisterd worden. Het biedt een vergelijkbare set workflow tools als het originele Atmos en zorgt voor een optimale beleving van muziek.

Voordeel van Dolby Atmos Music is dat het ook ervaren kan worden op hoofdtelefoons en gecertificeerde smart speakers. Het is een systeem met twee lagen die zowel surround als hoogtekanalen bevatten. Typische opstellingen zijn 7.1.4, 9.1.4 en 9.1.6.

Vooraanzicht van de Dolby Atmos Music setup

Opstelling
Bij het Koninklijk Conservatorium is gekozen voor een 7.1.4 opstelling. Hierbij zijn er zeven monitoren op werk niveau, vier aan het plafond en één sub woofer geplaatst. Het bijzondere aan deze setup is dat deze immersieve audio biedt, een krachtig gevoel van omhulling en realisme dat de muziek tot leven brengt. Goede kalibratie van deze setup is gewenst om de beste meeslepende audio-ervaring te kunnen bereiken. De actieve monitoren van Genelec doen dit middels de GLM-kalibratiesoftware, hiermee is het immersieve monitoringsysteem perfect geoptimaliseerd voor afspeelniveau, frequentierespons en time-of-flight. 

Surround sound Dolby Atmos 7.1.4 setupContent of monitors in 7.1.4 setup Dolby Atmos

De setup van Koninklijk Conservatorium is zoals bovenstaand opgebouwd. Hierbij is gekozen voor de 8330A voor surround en plafond, dit is afgestemd op het formaat van de ruimte. Bijzonder in de opstelling is de Genelec 8341A, een Smart Active Monitor (SAM). Deze monitor komt uit de Genelec ONE serie die zeer uniek is in zijn soort. De medewerkers van het conservatorium geven aan dat de juiste deze monitor een aangename verassing is. Dankzij het innovatieve coaxiale ontwerp hebben de ONE's in alle richtingen dezelfde eigenschappen en kan deze met name in Dolby Atmos opstelling optimaal worden ingezet. De uiterst nauwkeurige eigenschappen in combinatie met de kalibratie in de ruimte zorgen voor perfecte opstelling en beleving van geluid. 

Triple Audio is Genelec SAM Certified Dealer, deze kennis zetten wij graag in om mooie opstellingen te realiseren. Wil je meer weten welke setup voor jou het beste past, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!