Omroep Zeeland is hét platform voor nieuws, achtergronden, cultuur, sport en evenementen in Zeeland en staat bij iedere Zeeuw bovenaan als het gaat om nieuws en wetenswaardigeheden. Alle berichten die je via de radio tot je neemt komen nu vanuit de vernieuwde studio's met prachtige Axia Quasar XR mixers!
Audio over IP
In dit project is het gehele radio audioplatform vervangen en geüpdated, hierdoor werkt deze nu volledig via Audio over IP (AoIP). Er is gekozen voor het Livewire+/AES67 protocol, dit voegt tal van slimme en efficiënte functionaliteiten toe aan de AoIP streams welke deze de beste keus maakt voor broadcasters.
Er zijn altijd onderdelen in een studio die van zichzelf niet Audio over IP zijn, neem bijvoorbeeld de microfoons. de signalen van de microfoons worden door middel van een Axia microfoon xNode het Audio over IP-netwerk opgestuurd waarna deze beschikbaar zijn op bijvoorbeeld de Axia Quasar mixer.
Omroep Zeeland geeft zelf aan dat de overgang van traditionele- naar AoIP infrastructuur heel veel mogelijkheden geeft, maar er is lef nodig om hiervoor te kiezen. Één verkeerde setting in netwerk of synchronisatie kan al signalen verstoren, hoe redundant ook uitgevoerd. Daar zijn ze in dit project ook tegenaan gelopen. Omroep Zeeland heeft met dit project de stap genomen om kennis en ervaring op te kunnen doen op het gebied van AoIP, met de vakkundige ondersteuning van Triple Audio.
Het stralende middelpunt
Het middelpunt van de nieuwe studio's is het Axia Quasar mengpaneel met, in dit geval, XR-faders (expert). De strakke en kleurrijke uitstraling van deze console steelt de show. Naast elke fader vind je LED meters die het signaal niveau van de bron die op de fader belegd is weergeven. Deze faders zijn daarnaast ook gemotoriseerd, in tegenstelling tot de SR-faders (simple). Deze functie maakt het gebruik van layers in je mixer en remote bediening van de console aanzienlijk makkelijker.
Bij Omroep Zeeland is er gekozen om de studio's te voorzien van dezelfde mixers. In de WPM is gekozen voor een Axia DESQ. Dit zorgt ervoor dat de fysieke uitvoering voor de gebruikers overal vrijwel gelijk is én er onderling eenvoudig uitgewisseld kan worden. Het zorgt er ook voor dat alle mixers native Livewire+ ondersteunen en dus aan te sturen zijn in bijvoorbeeld Pathfinder.
Gemak voor de gebruiker staat bij de Axia Quasar dus centraal. Algoritmes zoals auto-mix maken het mogelijk om verschillende audiobronnen met een vooraf bepaalde weging automatisch bij elkaar te laten mixen. Hierdoor hoeft de programmamaker zich niet meer bezig te houden met de balans van audiolevels en de mix, maar zorgt het algoritme voor een consistent reproduceerbaar resultaat. Dit in combinatie met de goede standaard microfoon processing zorgt er voor dat de programmamaker zich kan focussen op de creatieve kant van het radio maken.
Ieder mengpaneel in de studio's bestaat uit en master module met touchscreen waarop bijvoorbeeld level meters, kanaal instellingen, klok en showprofielen weergegeven kunnen worden én drie Quasar XR 4-fader modules. Beiden zijn aangesloten op de Axia Quasar Engine, de rekenkracht achter de knopjes.
Hallo, contact?
Tijdens de ontwerpfase is er ook gekeken naar alle (rand)apparatuur die gekoppeld moest worden die alleen traditioneel analoog of middel AES3 beschikbaar was. Door het versneld afschrijven van vorken, codecs en zendlijnprocessing kan er nu direct gewerkt worden met apparatuur die native Livewire+/AES67 kan praten. Dit heeft er mede voor gezorgd dat er een stuk minder Axia xNodes nodig waren in dit project én is er bijvoorbeeld een nieuw telefoniesysteem geleverd.
Omroep Zeeland maakt nu gebruik van het Telos VX Prime+ systeem, deze vervangt de AVT-vorken waardoor de telefonie nu native VoIP (Voice over IP) maakt. Alle vorken zijn als Livewire+ streams beschikbaar en daardoor kan er direct op de Axia Quasar een telefoonnummer gekozen en vorken bediend worden.
Telos VX Prime+ omvat 8 hoogwaardige VoIP vorken. Ondanks dat VX Prime+ bij Omroep Zeeland vanaf de mengtafel bediend wordt is deze ook nog steeds gecombineerd worden met Telos VSet toestellen. Het voordeel hiervan kan zijn dat presentatoren weten hoe ze een dergelijk toestel moeten bedienen, de hoorn en sneltoetsen spreken voor zich.
Zendlijnprocessing
De zendlijnprocessing, voor zwel HD (Internet en DAB) én FM, gebeurt door de krachtige Omnia Enterprise 9s, de alles-in-één virtuele audioprocessors die schaalbaar en flexibel is. Met deze vorm van processing bereid Omroep Zeeland zich voor op de toekomst. Mocht er iets veranderen binnen de omroep kan er door middel van subscripties gemakkelijk opgeschaald worden.
Deze processing draait bij Omroep Zeeland op de Triple Audio Broadcast Computer. Dit is een 1HE systeem dat geoptimaliseerd is voor het 24/7/365 gebruik dat voorkomt in de broadcast. Daarnaast is deze uitgevoerd met een redundante voeding en dual Network Interface Card. Het bieden van een redundante installatie is voor Omroep Zeeland erg belangrijk. Hieronder vertellen we meer over de maatregelen die genomen zijn om deze wens tot vervulling te laten komen.
Back-up
Om continuïteit van je uitzending te waarborgen moeten het netwerk en alle schakels in de zendlijnketen continu blijven werken. Doordat er bij het realiseren van deze studio's goed nagedacht is over reduntantie kan deze continuïteit ook daadwerkelijk gewaarborgd worden. Zo zijn er bijvoorbeeld twee centrale Cisco Catalyst 9200 netwerkswitches geplaatst in de CTA welke speciaal zijn ingericht voor AoIP toepassingen. Deze zijn gestack, dit houdt in dat ze eigenlijk samen één grote switch vormen.
In de studio's vind je Cisco Catalyst C1000 switches, dit zijn edge switches die verbonden zijn met de 9200's in de CTA. De eerste SFP-poort hangt aan core 1 en de tweede aan core 2, wat deze installatie redundant maakt.
Fases
De overstap naar een dergelijk nieuwe mengtafel kan best spannend zijn voor de programmamakers en technici. Om deze overgang zo soepel als mogelijk te laten verlopen is de overgang in fases uitgevoerd. Hiervoor is eerst een trainingsruimte gebouwd waar de talnten wegwijs konden worden met de apparatuur zonder dat deze gelijk een volledige uitzending moesten maken. Pas nadat alle talenten training gehad hadden is er overgegaan tot het volledig vervangen van de huidige studio's.
Dit vervangen ging overigens heel snel voor de mensen van Omroep Zeeland. De gehele installatie was namelijk al geconfigureerd in het tech lab van Triple Audio. Door zoveel mogelijk voor te bereiden alvoren tot installatie op locatie over te gaan blijft de continuïteit van het radiostation zo goed als mogelijk gewaarborgd. Daarnaast werd er ook eerst een "hybride" omgeving gebouwd waarbij de oude DHD-omgeving achter de Axia-omgeving gekoppeld werd. Hierdoor was er een soepele overgang van oude naar nieuwe omgeving, zowel technisch als voor de gebruikers.
Wil jij nou ook een vernieuwing doorvoeren in jouw studio? Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden!