maandag 9 oktober 2023
Deel dit artikel

4EVER49 Radio

4EVER49 heeft zijn huiswerk goed gedaan! Het kiezen van apparatuur voor een nieuwe studio is natuurlijk ook niet zomaar iets.

Bij 4EVER49 staat positiviteit centraal. De doelgroep, 49ers, wordt volgens hen onvoldoende aangesproken terwijl zij nog vol energie in het leven staan. Bij 4EVER49 radio maken ze in samenwerking met de stichting 4EVER49 blije radio voor de mensen die midden in het leven staan en krijgt de 49er een stem.

Hans Dols & Jo de Graaf, technicus & DJ/Managing Director van 4EVER49, brachten een bezoek aan Triple Audio om verschillende opties voor de nieuwe studio te verkennen. Zo hebben wij bijvoorbeeld verschillende mengtafels getoond waardoor de mannen van 4EVER49 een weloverwegen keuze konden maken. De te kiezen mengtafel moest zowel in het budget passen als, misschien nog wel belangrijker, aansluiten bij de wensen van de zender. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Axia iQx, een keuze waarvan Hans Dols aangeeft dat hij zeker geen spijt heeft. Hij is blij met deze Axia mixer. 

Axia iQx mixer in de studioAxia iQx met 8-fader uitbreiding

De Axia iQx vormt het hart van de studio. Samen met de iQ 8-fader uitbreiding voorziet deze de 4EVER49 studio van 16 faders. De complete broadcastmixer heeft een n-1 op ieder kanaal, equalizer, dynamic processing, automix, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Naast de keuze voor de mixer hebben we mogen adviseren over nog een aantal onderdelen van de radiostudio. Voor het bouwen van de studio heeft 4EVER49 zelf de handen uit de mouwen gestoken. Hans Dols heeft in het verleden al meerdere studio's ontworpen en gebouwd,. "Een digitale studio is eigenlijk makkelijker. Als je analoog snapt dan weet je hoe de routing in elkaar zit, maar als er een draadje mist ga dan maar eens zoeken waar." Doordat deze studio op basis van Audio over IP(AoIP) uitgedacht is, wordt iedere stream als Livewire+ beschikbaar gemaakt en kan deze zo vaak als nodig gebruikt worden zonder een wirwar van kabels te trekken in de studio. Het zoeken naar het missende "touwtje" is hiermee een stuk gemakkelijker geworden. 

Studio overview met mika micrfoonarmen en Axia iQx mengtafelAeroAudio HP AMP flush

Er zijn nog altijd analoge apparaten in de studio aanwezig, denk bijvoorbeeld aan microfoons. Het in- en uitkoppelen van deze niet AoIP signalen wordt in deze studio geregeld met Axia xNodes. Deze solid state AoIP converters worden dichtbij de bron geplaats waardoor de audio bekabeling zo efficiënt mogelijk is en de hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd blifjt. Alleen een netwerkverbinding naar het AoIP netwerk is dan nog nodig om de signalen beschikbaar te maken in het netwerk.

De hoofdtelefoons worden aangesloten op de AeroAudio hoofdtelefoon versterkers welke flush in het blad ingebouwd kunnen worden. Zo kan iedereen op zijn eigen plek het volume regelen en heb je slechts één UTP-kabel nodig om de hoofdtelefoons aan te sluiten op eerdergenoemde Axia xNodes.

Om luisteraars live in de uitzending te krijgen wordt er gebruik gemaakt van de Comrex VH2 VoIP telefoonvork. Deze is gekoppeld aan de Axia iQx middels Triple Audio's SmartControl. De ontwikkeling van deze koppeling is een samenwerking geweest tussen 4EVER49 en Triple Audio. De VH2 is nu bedienbaar vanaf de iQx maar ook vanaf het telefoontoestel op de plek van de producer. Middels de VH2 ontstaat er de mogelijkheid om twee digitale lijnen op te zetten en zo interactie in een uitzending te vergroten. 

apparaten rack bij 4EVER49 in de studio

Van buiten de studio is het goed te zien of je binnen kunt komen lopen door de Sonfiex Mic Live SignalLED en Hue signalering in de studio. De roodlicht signalering op de microfoonarmen wordt gestuurd vanuit de AeroAudio MOS Quatro IP, deze onair switch kan de signalering voor vier microfoons sturen en geeft hierbij de signalen onair (rood) en offair (wit) door.

Als we vragen hoe het nu gaat met 4EVER49 geven zij aan enorm trots te zijn op de groei die het station heeft mogen doormaken. De radiostudio is nu al even in gebruik en alles werkt naar tevredenheid. Op naar nog vele mooie jaren en samenwerkingen voor 4EVER49.

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!