100 jaar radio, voelt als nieuw!

Op 6 november viert radio haar 100e verjaardag! Radio-pionier Hans Idzerda verzorgde op 6 november 1919 de eerste publieke radio-uitzending ooit: ‘Radio Soirée Musicale’.

Nu zijn we 100 jaar verder en is het medium nog steeds van alledag. Radio is een medium dat massa en individu in beweging brengt. Het past zich aan en is, in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, verre van uitsterven. Radio wordt vaak over het hoofd gezien en onderschat. Maar, hoe kan zo’n oud medium dan toch haar 100e verjaardag vieren? Director of Research Duncan Stewart van Deloitte geeft in zijn onderzoek naar de toekomst van verschillende media het volgende aan: 

“Radio is the voice whispering in our ear, in the background of dinner, in an office, while driving the car.  It is not pushy or prominent…but it is there.”

Triple Audio focust zich al vanaf haar eerste dag op de radiowereld in Nederland. Als exclusieve distributeur van de meest vooraanstaande merken in deze branche, mogen we best zeggen dat we een verschil hebben gemaakt in het Nederlandse radiolandschap. In de afgelopen jaren hebben we grote en kleine projecten mogen realiseren waar we stuk voor stuk trots op zijn. Radio past zich constant aan naar de veranderende technologische omstandigheden, en dat doet Triple Audio ook. Visual radio, podcasts en Audio over IP: Triple Audio loopt voorop en is altijd enthousiast. 

A trip down memory lane
Zoals je al eerder kon lezen heeft Triple Audio haar stempel gedrukt op de Nederlandse radiowereld. Om je geheugen op te frissen hebben wij een selectie gemaakt van indrukwekkende projecten waar Triple Audio aan heeft gewerkt!

1995 – 2000
We beginnen direct in het buitenland! In 1995 realiseert Triple Audio namelijk het grootste radiostation van Suriname: Radio 10 Magic FM. Terug in Nederland wordt er onder andere een revisie gemaakt van de muziek registratiewagen van het NOB en krijgt de Radio Nieuws Centrale nieuwe studio’s. 
In 2000 worden vier identieke reportagewagens gerealiseerd voor RTV Noord-Holland (nu NH Media) en krijgt Omroep Brabant een compleet digitaal audioplatform voor radio en tv.

 
1999 – NOB 1999 – Radio Nieuws Centrale 2000 – RTV Noord-Holland

2001 - 2004
Omroep West verhuist in 2001 en schakelt Triple Audio in voor de digitalisering van haar radio- en tv station. In datzelfde jaar wordt Bus 93.4 in het leven geroepen door RTV Rijnmond (nu Rijnmond). Triple Audio bouwt een oude stadsbus om naar een radiostation waarmee RTV Rijnmond door de stad rijdt. Naast Bus 93.4, wordt er ook een slimme reportagewagen opgeleverd bij RTV Rijnmond

      
2001 - Omroep West 2001 - RTV Rijnmond 2001 - RTV Rijnmond

In 2003 verhuist RTV Noord-Holland en wordt Triple Audio ingeschakeld voor de digitalisering. Een jaartje later wordt Triple Audio ingezet door NOB Cross Media en Radio 3FM om mee te denken met de eerste professionele Radio DJ-set voor het Glazen Huis tijdens de eerste editie van Serious Request. Een ander project voor Radio 3FM is de “Chevy 3FM VAN” welke voorzien is van een weerbestendige PA-installatie om Radio 3FM tijdens festivals en andere evenementen op de kaart te zetten!

  
2001 - RTV Rijnmond 2004 - Radio 3FM/Serious Request 2004 - Radio 3FM

2005 
Veel omroepen schakelen in deze tijd om naar digitaal, zo ook Omrop Fryslân. Het radio en tv station wordt vernieuwd en dus gedigitaliseerd, mede dankzij Triple Audio. In 2005 bestaat Radio 10 Magic FM Suriname 10 jaar en gaat Triple Audio opnieuw op reis. Het radiostation wordt vernieuwd ter ere van het jubileum. 
2005 is een vol jaar, mede door de verhuizing van RTV Rijnmond; een van de grootste projecten waar Triple Audio aan heeft gewerkt. De regionale radio- en tv studio’s worden bij dit project verhuisd en vernieuwd. In datzelfde jaar verhuist ook de Radio Nieuws Centrale: hier worden ook alle studio’s gedigitaliseerd. Bij Omroep Brabant worden in 2005 verschillende regio studio’s gerealiseerd door Triple Audio: Tilburg, Den Bosch en Breda. 

 
2005 - Radio 10 Magic FM 2005 - Radio Nieuws Centrale 2005 - Omroep Brabant

2006 - 2012
In 2006 wordt een gloednieuwe Rep.net reportagewagen opgeleverd bij RTV Rijnmond. Ook werkt Triple Audio aan een project voor Radio Zamaneh in Amsterdam. De uitzendingen van deze zender gaan vanuit Nederland in België de lucht in en worden vanuit Rusland uitgezonden in Iran. In 2006 wordt er ook een revisie gemaakt van de muziekwagen van RTV Rijnmond, vanaf nu zijn er een stuk meer reportagefaciliteiten in de wagen. In 2010 kiezen alle regionale publieke omroepen voor de Comrex Access om de audio verbinding met het verbindingscentrum over IP in Hilversum te maken. De uitfasering van ISDN is hiermee ingezet. De Comrex Access IP codecs vormen de nieuwe infrastructuur van de Multipoint.
Ook RTV Utrecht gaat de weg op: een gloednieuwe reportagewagen inclusief pneumatische mast met hoogfrequent techniek staat klaar bij Triple Audio. In 2011 worden de radio studio’s van Omrop Fryslân verder gemoderniseerd. In 2011 en 2012 levert Triple Audio opnieuw over de grens: acht complete studio’s worden geplaatst in Congo en maar liefst vijftien studio’s in Centraal Afrika. Deze projecten worden beide voorbereid in Nederland en compleet verscheept naar de landen in Afrika. 
In 2012 wordt er voor RTV Drenthe een compacte Rep.net reportagewagen gerealiseerd. RTV Rijnmond wordt daarnaast ook voorzien van een nieuwe en remote bedienbare wagen, speciaal gemaakt voor snelle reportages. Ook worden de radiostudio’s vervangen en verder gedigitaliseerd.

2006 - Radio Zamaneh 2010 - RTV Utrecht 2012 - RTV Drenthe

2013 - 2017
In 2013 wordt Triple Audio door RTV Utrecht ingeschakeld en worden nieuwe studio’s gerealiseerd. RTV Rijnmond krijgt in 2015 gloednieuwe HF-posten voor snelle en betrouwbare live verbindingen uit de regio. Daarnaast werkt Triple Audio in 2015 ook aan vier reportagevoertuigen voor Ericsson. En we blijven nog even in Hilversum: Triple Audio realiseert namelijk compleet nieuwe WPM’s bij BNNVARA

Een jaar later wordt een groot project gestart bij Omroep Flevoland: de complete audio technische radio- en tv installaties worden vervangen door een AoIP-platform. Radio538 kiest in 2016 ook voor Audio over IP: de telefoonvorken worden vervangen door een VoIP systeem. In 2017 wordt er in de bibliotheek van Gemeente Den Haag een self-op radiostudio gerealiseerd.

2013 - RTV Utrecht 2015 - Ericsson 2016 - Omroep Flevoland

Audio over IP is booming in 2017! Ook RTV Drenthe stapt over en vervangt de vork telefonie door een VoIP platform. Daarnaast levert Triple Audio een AoIP locatieset op bij Omrop Fryslân.

2017 - Gemeente Den Haag 2017 - RTV Drenthe 2017 - Omrop Fryslân

2018 – nu
In 2018 zijn er twee hogescholen die kiezen voor Audio over IP: Hogeschool Utrecht en de Christelijk Hogeschool Windesheim. Bij de Hogeschool Utrecht worden volledig nieuwe radio- en tv studio’s gerealiseerd op basis van een geavanceerd AoIP-platform inclusief Intercom over IP. Bij de Christelijke Hogeschool Windesheim wordt het bestaande platform uitgebreid en vervangen op basis van AoIP. 
In datzelfde jaar wordt er bij Omroep Gelderland een AoIP-locatieset opgeleverd, waar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in dat jaar flink gebruik van wordt gemaakt. Bij het ANP worden nieuwe radiostudio’s gerealiseerd, opnieuw op basis van een geavanceerd AoIP-platform. 

2018 - Hogeschool Utrecht 2018 - Christelijke Hogeschool Windesheim 2018 - Omroep Gelderland

Op dit moment is Triple Audio bezig bij Omroep Flevoland voor een uitbreiding en vernieuwing van het huidige AoIP platform en is een ander AoIP-project bij RTV Katwijk net afgerond. Triple Audio is daarnaast as we speak aan het werk aan de nieuwe Audio over IP reportagewagen bij Rijnmond, een primeur voor beide partijen. Bij Omrop Fryslân wordt daarnaast binnenkort die gloednieuwe Axia Quasar opgeleverd en het Telos Infinity IP Intercom Systeem geleverd. 

2018 - ANP 2019 - RTV Katwijk 2019 - Omroep Flevoland

Een flink overzicht, en dat is nog niet eens alles! 6 november 2019: 100 jaar radio, en toch voelt het als nieuw!