Comrex 4G upgrade bij De Mediamannen

De Mediamannen Theo Verbruggen en Maino Remmers werken al tientallen jaren voor de landelijke omroep.  De Mediamannen geven trainingen, zijn audiovisuele verhalenvertellers en zijn allebei freelance verbonden aan ondermeer de NOS. Theo als verslaggever van het Journaal en Maino is één van de vaste live verslaggevers van het radio één journaal. De Mediamannen zijn gevestigd in Den Bosch waar ook in hun eigen studio gemonteerd kan worden voor radio en tv. De Comex Access Rackunit is ingebouwd in de actualiteitenwagen die ze gebruiken voor de eigen verslaggeving.

Midden in het centrum van ’s Hertogenbosch is de radiostudio van De Mediamannen gesitueerd. De studio wordt vaak gebruikt omdat dit een enorme reistijd scheelt van en naar Hilversum. Dit is dus ook de perfecte vervanging voor de standaard saaie klinkende vorken. De Comrex Access rackunit en de Comrex Access portable worden hierbij vaak toegepast. Waarom er gekozen is voor de Comrex Access en de bijbehorende 4G upgrade zegt Maino het volgende: “Zowel de Comrex portable, die Theo altijd bij zich heeft, als de Comrex in de actualiteitenwagen kregen onlangs de upgrade naar 4G om een hogere verbindingsbetrouwbaarheid te garanderen. Zeker bij grote evenementen en nieuwsontwikkelingen”.

Maino voegt toe: “Het toenemende gebruik van mobieltjes op het 3G netwerk stond ons vaak een optimale verbinding in de weg. Daarnaast vervingen wij de stationaire ISDN codec in onze radiostudio voor een Comrex Access. ISDN kwam begin jaren 90 maar is door breedband internet behoorlijk achterhaald. Daarbij liepen de maandelijkse abonnementskosten voor de ISDN lijn door terwijl een hoorbaar betere verbinding mogelijk is via AAC low delay via/met de Comrex. Daarbij is de vertraging stukken minder dan bij ISDN hetgeen dat voor studiogasten en de presentatie in Hilversum prettig is.

Omdat de Comrex Access met de 4G upgrade al enige tijd in gebruik is hebben wij meteen gevraagd naar de gebruikers ervaringen. Maino kan hier natuurlijk meer over vertellen: “ De Comrex in de studio klinkt gewoon beter dan de verouderde ISDN codecs op 128 kB in Mpeg 2. Strakker in het hoog en vooral een lagere delay op de retour. Bovendien staat de verbinding razendsnel. Bijkomend voordeel is dat de Comrex volledig op afstand bestuurbaar is en wij op kantoor via de PC kunnen zien wat de status is”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Voor de jaarwisseling kwamen plotseling de Greenpeace crewleden van de Artic Sunrise vrij. Op deze dag hebben wij de Comrex Access rack unit op 4G voor het eerst ingezet. Verbindingen via 3G in de aankomsthal van de luchthaven waren altijd tricky: op drukke tijden lopen er heel wat reizigers die ondertussen van alles doen met hun mobieltje. Ook demonstrerende pomphouders uit de grensstreek die rijdend op de A2 werden gevolgd. Vooraf gaf 3G in volle vaart op de snelweg de nodige drop outs. Maar op de nieuwe 4G router bleef de verbinding van Weert tot Woerden gewoon staan.”

Maino vertelt: “Vaak onder moeilijke omstandigheden werkt de combinatie van de Comrex Rack unit in de wagen met diversity dakantennes gecombineerd met de vertrouwde Wandel Zenders vaak erg goed. Bij opkomende nieuws is het vaak improviseren waarbij gebouwen en grote mensenmassa’s een risico zijn. Berucht is de rechtbank in ’s-Hertogenbosch waar in de zittingzalen en in de gang vanwege het beton en staal totaal geen bereik is. De WZ’s komen vanwege hoger zendvermogen en andere frequenties wel naar buiten. En de 4G antennes op het metalen dak van de auto werkt aanzienlijk beter dan een enkel dongeltje aan je schouderband. 4G is ook een oplossing bij evenementen en rampspoed waarbij omstanders tegenwoordig massaal eigen plaatjes via social media willen versturen waardoor op prime time frustrerend genoeg de verbindingen penibel werden. Voorlopig zal het met 4G een stuk minder problematisch zijn. Ook de dekking in de buitengebieden is stukken beter.
 

Category: